Biuro Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego oddział w Mieścisku mieści się w budynku Gminnej Biblioteki Publicznej w Mieścisku, ul. Kościuszki 11, 62-290 Mieścisko
Wejście B (od strony przedszkola)
Doradca: Elżbieta Kołodziejczuk
email: elzbieta.kolodziejczuk@wodr.poznan.pl
tel.: 797501683
KONFERENCJA-WEBINARIUM
„Krótkie łańcuchy dostaw produktów żywnościowych”
Środa 17 kwietnia 2023 r. godz. 9:00 – 13:30
KONFERENCJA JEST BEZPŁATNA
ZGŁOŚ SIĘ JUŻ TERAZ!
Dział Rozwoju Obszarów Wiejskich Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu w dniu 17 kwietnia 2024 roku od godz. 9:00 do 13:30 organizuje na platformie ClickMeeting konferencję w formie webinarium pn. „Krótkie łańcuchy dostaw produktów żywnościowych”.
W programie zaplanowaliśmy 5 wykładów, podczas których prelegenci opowiedzą o kwestiach zarówno teoretycznych jak i praktycznych zakładania i prowadzenia działalności w obszarze krótkich łańcuchów dostaw produktów żywnościowych. Oprócz tego poruszone zostaną kwestie higieny produkcji i bezpieczeństwa żywności, a także zagadnienia związane z technologią przetwórstwa mięsa w rzeźniach rolniczych.
Konferencja skierowana jest przede wszystkim do rolników, producentów i przetwórców żywności, a także do instytucji wspierających ich działania.
Zapisz się na konferencję za pomocą aplikacji EPSU Mobilne. Aplikację pobierzesz bezpłatnie w sklepie Google Play lub App Store lub, logując się na stronie internetowej WODR w Poznaniu poprzez zakładkę w menu Wydarzenia/Szkolenia WODR lub bezpośrednio przez Link
Jeśli z powodów technicznych nie możesz zapisać się na konferencje za pomocą aplikacji – prześlij wiadomość na adres e-mail: wrow@wodr.poznan.pl. Temat wiadomości: Konferencja – Krótkie łańcuchy dostaw produktów żywnościowych. W treści wpisz Twoje imię, nazwisko, adres zamieszkania(lub adres reprezentowanej instytucji) oraz powiat. W odpowiedzi otrzymasz link zapraszający na konferencję.
W sprawach związanych z konferencją należy kontaktować się z Działem Rozwoju Obszarów Wiejskich, tel. 61 863 04 18.
PROGRAM KONFERENCJI:
9:00 – 9:15 Powitanie uczestników i otwarcie konferencji
Maciej Szłykowicz – Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu
9:15 – 9:45 Rejestracja działalności oraz nadzór nad żywnością w zakresie dostaw bezpośrednich i rolniczego handlu detalicznego
Katarzyna Brodala – Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Poznaniu
9:45 – 10:15 Rejestracja działalności i nadzór nad żywnością w zakresie sprzedaży bezpośredniej, rolniczego handlu detalicznego oraz działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej
Aneta Siama – Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Lesznie
10:15 – 11:15 Bezpieczeństwo żywności i higiena w małym przetwórstwie produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego
dr Beata Bartodziejska – Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego
im. prof. Wacława Dąbrowskiego - Państwowy Instytut Badawczy
11:15 – 11:30 Przerwa
11:30 – 12:00 Rzeźnie rolnicze – wymagania prawne dotyczące zatwierdzenia funkcjonowania zakładu
Olga Mróz-Marek – Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Ostrowie Wielkopolskim
12:00 – 12:30 Technologia przetwórstwa mięsa w rzeźniach rolniczych
dr hab. Dariusz Lisiak, prof. IBPRS-PIB – Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego
im. prof. Wacława Dąbrowskiego - Państwowy Instytut Badawczy
12:30 – 13:30 Podsumowanie i zakończenie konferencji
Patryk Chabasiński – Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu